Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 50 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 70 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Λαρυγγίτιδα - www.ygeiaontime.gr
kentriki
Λ

Λαρυγγίτιδα

ΓΕΝΙΚΑ

Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του λάρυγγα, ( του τμήματος εκείνου του αναπνευστικού συστήματος που περιέχει τις φωνητικές χορδές ) που εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, με συμπτώματα πιο έντονα συνήθως στη μέση της νύχτας. Κατά τη φυσιολογική ομιλία οι χορδές ανοιγοκλείνουν. Όταν όμως υπάρχει οίδημα στις χορδές, τότε οι ήχοι παραμορφώνονται και συνοδεύονται από βραχνάδα. Δεν αποκλείεται επίσης και το ενδεχόμενο πλήρους απώλειας της φωνής.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι αποτέλεσμα ατελούς απόφραξης του λάρυγγα ( του πρώτου δηλαδή τμήματος του σωλήνα, που μεταφέρει τον αέρα από το στόμα στους πνεύμονες ). Ο λάρυγγας φουσκώνει με αποτέλεσμα η διάμετρος του να μικραίνει και να υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας εμφανίζονται συνήθως τη νύκτα και τις περισσότερες φορές μετά τα μεσάνυχτα και είναι τα ακόλουθα:

•Στένωση του λάρυγγα

•Δυσκολία στην αναπνοή

•Βήχας

•Πόνος κατά τη διάρκεια της ομιλίας

•Βραχνάδα, αλλοίωση ή και απώλεια της φωνής

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Τα συμπτώματα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας

•Παρουσιάσετε λαρυγγίτιδα μετά από έκθεσή σας σε τοξίνες του περιβάλλοντος

•Παρουσιάσετε λαρυγγίτιδα μετά από κατάχρηση αλκοόλ ή μετά από χρόνια βρογχίτιδα

•Την βραχνάδα ακολουθεί έντονος δυνατός βήχας

•Το παιδί σας ανεβάσει πυρετό

•Το παιδί σας παρουσιάσει δυσκολία στην κατάποση και αρχίσουν να τρέχουν σάλια από το στόμα του

•Παρά την προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης με τους ατμούς το παιδί επιδεινώνεται

•Το χρώμα του δέρματος και των χειλιών αρχίσει να γίνεται μπλε

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η αιτία της λαρυγγίτιδας είναι συνήθως ιοί και σπανιότερα κάποιο μικρόβιο ή βακτηρίδιο. Υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν λαρυγγίτιδα χωρίς να υπάρχει παραμικρή λοίμωξη. Τα παιδιά αυτά έχουν αλλεργική προδιάθεση ή η λαρυγγίτιδα τους αποδίδεται σε ψυχολογικά αίτια. Στην περίπτωση αυτή, η λαρυγγίτιδα λέγεται οξεία σπασμωδική ή croup. Τέλος, η λαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση των χορδών, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε τραγουδιστής, ενώ σπανιότερο είναι το ενδεχόμενο εμφάνισής της εξαιτίας  κάποιου όγκου πάνω ή γύρω από τις χορδές.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η λαρυγγίτιδα που οφείλεται σε κάποιον ιό, υποχωρεί μόνη της τις περισσότερες φορές. Αντίθετα, η παρατεταμένη της διάρκεια υπο-δηλώνει συνήθως την ύπαρξη βαθύτερου αιτίου κι όχι ενός απλού ιού, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οι περισσότερες λαρυγγίτιδες είναι ελαφριάς μορφής και περνούν από μόνες τους. Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση που η λαρυγγίτιδα είναι ιογενής. Στην αντίθετη περίπτωση, ο παιδίατρος, αφού εξετάσει το παιδί θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα συστήσει, η οποία συχνά συνίσταται σε χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων ( π.χ. αδρεναλίνη, βουτηνεσίδη ). Μπορεί, όμως να χορηγήσει στο παιδί σας και κορτιζόνη είτε από το στόμα είτε ενδομυϊκά. Στην περίπτωση, τέλος που η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε κάποια αλλεργία, χορηγούνται αντισταμινικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν το οίδημα και τη φλεγμονή.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι στην περίπτωση της λαρυγγίτιδας στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ενθάρρυνση της ξεκούρασης. Ειδικότερα, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες μεθόδους:

 

Βελονισμό: ενδείκνυται σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας

 

Ομοιοπαθητική: συνιστά τη λήψη του Arnica, όταν η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε υπερβολική χρήση ή τραυματισμό των χορδών, του Spongia tosta όταν η λαρυγγίτιδα προξενεί μεγάλη ξηρότητα στο λαιμό ή του Aconitum όταν η λαρυγγίτιδα ακολουθεί κάποιο κρυολόγημα και συνοδεύεται από έντονο βήχα.

 

Φυτοθεραπεία: προτείνει γαργάρες με τσάι κόκκινου φασκόμηλου ή μυρίκης. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε τσάι από λευκή δρυ ή βάμμα από εχινάκεια ανά μια ώρα επί δύο ημέρες.

 

Σωστή διατροφή: πρέπει να χαρακτηρίζεται από κατανάλωση άφθονων υγρών, τροφών πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά και φτωχών σε ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος δοκιμάστε συμπληρώματα βιταμίνης C, β – καροτίνης και σκόρδου.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τη λαρυγγίτιδα στο σπίτι

•Ξεκουράστε το σώμα και τη φωνή σας και αν πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε, τότε κάντε το ψιθυρίζοντας.

•Πίνετε πολλά υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

•Κάντε εισπνοές υδρατμών ζεστού νερού

•Κάντε ζεστές κομπρέσες στον λαιμό σας

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

•Φροντίστε να μειώσετε τη χρήση των φωνητικών χορδών σας

•Μην έρχεστε σε επαφή με καπνό τσιγάρου ή άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες

•Αφαιρέστε από τη διατροφή σας κάποιες τροφές που είναι ερεθιστικές και μπορεί να σας προκαλέσουν αλλεργία


Located in: Λ
Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1