Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 50 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 70 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Ερυθηματώδης Λύκος - www.ygeiaontime.gr
kentriki
Ε

Ερυθηματώδης Λύκος

 

ΓΕΝΙΚΑ

Πρόκειται για χρόνια και ενδεχομένως θανατηφόρα πάθηση, η οποία συνίσταται στη μη αναγνώριση του συνδετικού ιστού του σώματος και στην επίθεση εναντίον του από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν δύο τύποι ερυθηματώδους λύκου:

 • ο δισκοειδής και
 • ο συστηματικός.

Ο πρώτος επιδρά στο δέρμα το οποίο είναι ευαίσθητο στο υπεριώδες φως.

Ο δεύτερος είναι πιο επικίνδυνος διότι, μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα πέρα από το δέρμα και να προκαλέσει εξάνθημα με λέπια με κύρια συνέπεια τη δημιουργία σημαδιών, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Έχει, επίσης, την ιδιότητα να βλάπτει το συνδετικό ιστό των αρθρώσεων, των μυών, του δέρματος και των μεμβρανών εκείνων που βρίσκονται γύρω από τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην προφύλαξή τους.

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι αιφνίδιες υφέσεις και εξάρσεις, χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια και ένταση. Η πορεία της είναι, επίσης ασαφής και κυμαίνεται από ελαφριά έως σημαντική βλάβη. Περισσότερο ευάλωτα φαίνεται να είναι τα άτομα γυναικείου φύλου και ηλικίας από 20 έως 35 ετών. Πάντως, ο λύκος μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά ή μεγαλύτερα άτομα. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τις μαύρης φυλής και σε ομάδες Ασιατών, Βόρειων Αμερικανών, Ινδιάνων, απ' ότι σε άτομα της λευκής φυλής.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχει ομοιόμορφος τύπος συμπτωμάτων στην έναρξη του λύκου.

 • Αίσθημα κόπωσης, οξύς πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις των γονάτων, των αστραγάλων, των χεριών και των αγκώνων, πυρετός (όχι υψηλός), ναυτία, εμετός.
 • Εξάνθημα στο σώμα ή στο πρόσωπο.
 • Πληγές στη μύτη, το φάρυγγα ή το στόμα.
 • Ευαισθησία στο ήλιο μεγαλύτερη από το κανονικό.
 • Πρησμένοι λεμφαδένες.
 • Απώλεια κιλών.
 • Ανικανότητα συγκέντρωσης.
 • Αυξημένη τάση για λοιμώξεις, αναιμία ή εύκολη αιμορραγία.
 • Πόνος στον θώρακα την στιγμή βαθιάς αναπνοής.
 • Κακή κυκλοφορία αίματος στα άνω και κάτω άκρα. Πιο συγκεκριμένα, τα δάχτυλα είναι συνήθιστα ευαίσθητα στο κρύο και μελανιάζουν κατά την έκθεσή τους σ’ αυτό (φαινόμενο Raynaud)
 • Νοητική διαταραχή.
 • Έλλειψη τριχών σε ορισμένα σημεία του κεφαλιού.
 • Δυσκολία στην ούρηση ή συχνοουρία και διαφορετικό χρώμα των ούρων.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

 • Παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα και θεωρήσετε ότι έχετε προσβληθεί από ερυθηματώδη λύκο.
 • Παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα και έχετε ιστορικό λύκου στην οικογένειά σας.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συνισταμένη των αιτίων βρίσκεται σ’ ένα συνδυασμό γενετικών, κληρονομικών και ορμονικών παραγόντων, καθώς και παραγόντων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο η νόσος να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, έντονο στρες, υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλει στην εμφάνισή της η χρήση διαφόρων φαρμάκων αντιεπιληπτικών ή  πενικιλλίνης. Στην επιδείνωση της νόσου συμβάλλουν, τέλος τα αντισυλληπτικά, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και η σιλικόνη που χρησιμοποιείται για την εμφύτευση μαστών.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί ο λύκος, ειδικά σε άτομα με ήπια συμπτώματα.

► Ο γιατρός σας θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις και μια πλήρη φυσική εξέταση και θα επιχειρήσει να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ή λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

► Μετά, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, π.χ. γενική αίματος για να φανεί αν έχετε μειωμένο αριθμό ερυθρών, λευκών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων. Μπορούν να γίνουν κι άλλες εξετάσεις αίματος που συμβάλλουν στη διάγνωση και τον έλεγχο της δραστηριότητας της νόσου.

► Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί αν λειτουργούν φυσιολογικά ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι.

► Επειδή συχνά εμφανίζονται προβλήματα στα νεφρά, μπορεί να χρειασθεί να κάνετε γενική ούρων, συλλογή ούρων εικοσιτετραώρου ή πιο σπάνια βιοψία νεφρού, κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι ιστού από τα νεφρά, και υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις.

► Μπορεί επίσης να γίνει ακτινογραφία θώρακος ή ηλεκτροκαρδιογράφημα, για να ελεγχθεί η πιθανή συμμετοχή της καρδιάς και των πνευμόνων.

Σε μερικά άτομα με λύκο, μπορεί όλα τα εργαστηριακά τεστ να είναι φυσιολογικά, παρ' όλες τις άλλες ενδείξεις της πάθησης. Ένα από τα προβλήματα της διάγνωσης είναι ότι δεν υπάρχει μια μοναδική ομάδα συμπτωμάτων, μια μορφή πάθησης ή μια ομάδα εξετάσεων για όλους τους ασθενείς με λύκο.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρόγραμμα θεραπείας για το λύκο περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, την ανάπαυση όταν η νόσος είναι ενεργός και την προσοχή στην έκθεση στον ήλιο. Ο λύκος είναι μια απρόβλεπτη πάθηση, καθώς τα σημεία της πάθησης εμφανίζονται και εξαφανίζονται, μερικές φορές χωρίς κανένα φαινομενικό λόγο. Επειδή ο λύκος έχει πολλές διαφορετικές μορφές, το να βρεθεί η κατάλληλη για σας θεραπεία παίρνει καιρό, έχει όμως μεγάλη σημασία. Απ' τη στιγμή που θα ξεκινήσετε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πρόγραμμα, οφείλετε να το συνεχίσετε πιστά. Αν τα συμπτώματα διαφοροποιηθούν, ενημερώστε τον γιατρό σας, έτσι ώστε να συνεργαστείτε μαζί του για την τροποποίηση του προγράμματος θεραπείας σας.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, σε πολλά άτομα, στην αντιμετώπιση του λύκου. Εξ' αιτίας του μεταβαλλόμενου χαρακτήρα του, το είδος και η ποσότητα των φαρμάκων πιθανόν να αλλάζει συχνά.

 • Ασπιρίνη: μερικές φορές είναι το μόνο φάρμακο που συστήνει ο γιατρός. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: έχουν ιδιότητες παρόμοιες με της ασπιρίνης. Ωστόσο, η ασπιρίνη και τα περισσότερα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι ή να τροποποιήσουν τη λειτουργία των νεφρών. Συνήθως, η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί με τη διακοπή ή την ελάττωση της δόσης.
 • Ανθελονοσιακά φάρμακα: απ' αυτά το πιο κοινό για τον λύκο είναι η δοξυχλωροκίνη. Αποδεικνύονται χρήσιμα στην αντιμετώπιση του δισκοειδούς λύκου. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την αντίσταση κατά την έκθεση στον ήλιο και μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση εξανθημάτων του λύκου και των συμπτωματικών προβλημάτων κατά την έκθεση σε υπεριώδες φως. Οι πιο κοινές παρενέργειες είναι η ήπια ρινίτιδα, ο εμετός και η διάρροια.
 • Κορτικοστεροειδή: χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της σοβαρής μορφής του λύκου. Τα κορτικοστεροειδή είναι τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που υπάρχουν σήμερα και μπορούν να ελαττώσουν δραστικά τον πόνο και την φλεγμονή μέσα σε λίγες ώρες. Είναι συνηθισμένο για ένα γιατρό να γράφει υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών όταν ο λύκος είναι σε έξαρση και ειδικά όταν προσβάλει τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να δοθούν στεροειδή ενδοφλεβίως.
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ο λύκος. Λαμβάνονται σχεδόν πάντα με κορτικοστεροειδή και συνήθως χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλους τύπους φαρμακευτικής θεραπείας ή στη μείωση των δόσεων των κορτικοστεροειδών.
 • Αντικαταθλιπτικά  και αγχολυτικά φάρμακα: χορηγούνται για να μειώσουν προβλήματα ύπνου, που κάποιες φορές παρουσιάζονται στον ασθενή που πάσχει από λύκο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τα εναλλακτικά φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του λύκου. Σημαντική βοήθεια παρέχει, επίσης, ο βελονισμός τα κινέζικα βότανα και οι ποικίλες σωματικές τεχνικές.

Ανάπαυση και άσκηση

Είναι σημαντικό να κάνετε κατάλληλες ασκήσεις σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να τις κάνετε όταν η πάθηση δεν βρίσκετε σε ενεργό στάδιο και νιώθετε καλύτερα. Πάντως, ακόμα και κατά την διάρκεια της έξαρσης το να κάνετε μια ποικιλία ενεργητικών και παθητικών ασκήσεων βοηθά σημαντικά για την αποφυγή της δυσκαμψίας και ατροφίας των μυών.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

Κατά την διάρκεια αναπόφευκτων στιγμών έκθεσης στον ήλιο, είναι σημαντικό να φοράτε ένα καπέλο για να σας προστατεύει από την απευθείας ηλιακή ακτινοβολία, ρούχα που να καλύπτουν τα χέρια, τα πόδια και το στήθος, καθώς και κάποιο αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15.

Διατροφή

Το ισορροπημένο διαιτολόγιο, αποτελεί σημαντικό μέρος του θεραπευτικού προγράμματος. Κατά καιρούς, όταν ο λύκος είναι σε δραστηριότητα και η όρεξή σας είναι μικρή, ίσως σας βοηθήσει, το να πάρετε μια ημερήσια πολυβιταμίνη. Χρήσιμες θεωρούνται οι βιταμίνες B5, C και E, η β-καροτίνη (μορφή βιταμίνης Α), καθώς επίσης και το σελήνιο. Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται, επίσης, ότι η δίαιτα που είναι πλούσια σε λάδι ψαριού και κυρίως από σκουμπρί, σαρδέλες, και σολομό, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία του λύκου, εμποδίζοντας την φλεγμονή να αναπτυχθεί. Γενικότερα, συστήνεται λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά.

Located in: Ε
Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1