Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 50 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 70 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Notice: Array to string conversion in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/database.php on line 324 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhosts/ygeiaontime.gr/httpdocs/components/com_sobipro/lib/cms/joomla_common/base/mainframe.php on line 225 Έρπης Ζωστήρ - www.ygeiaontime.gr
kentriki
Ε

Έρπης Ζωστήρ

 

ΓΕΝΙΚΑ

O έρπης ζωστήρας αποτελεί νόσημα οφειλόμενο σε ιό που προκαλεί χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα από μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό, οι οποίες καταλήγουν σε κρούστα και μπορεί να αφήσει μόνιμα ουλές. Ο έρπης ζωστήρας είναι ο ίδιος που προκαλεί την παιδική ανεμοβλογιά και μπορεί να διατηρηθεί επί χρόνια σε λανθάνουσα μορφή. Κάνει ξανά την εμφάνισή του σε περιπτώσεις εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, εξαιτίας της ηλικίας, κάποιας αρρώστιας ή της ύπαρξης έντονου στρες.

Αρχικά εκδηλώνεται με αίσθημα αδυναμίας, πυρετό και μούδιασμα ή πόνο στη μία πλευρά του σώματος. Στη συνέχεια το εξάνθημα επεκτείνεται και εμφανίζονται οι πρώτες φυσαλίδες με υγρό. Τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται στον θώρακα, στην πλάτη, στην κοιλιά και στο πρόσωπο, ενώ πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες εμφανίζεται στον λαιμό στα χέρια ή στα πόδια και στη μέση. Ο πόνος και η φαγούρα στην περιοχή γίνονται αισθητά συμπτώματα. Μετά από δεκαπέντε περίπου μέρες οι φουσκάλες καταπραΰνονται, τη θέση τους παίρνει μια κρούστα, ενώ ο πόνος εξακολουθεί να επιμένει. Μπορεί, μάλιστα να κρατήσει για χρόνια, κυρίως όταν οι ασθενείς είναι μεγάλης ηλικίας.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 • Αδυναμία, ρίγη, πυρετός, στομαχικές διαταραχές.
 • Φαγούρα, μούδιασμα, τσούξιμο, και ερυθρότητα και πρήξιμο του δέρματος.
 • Φλεγμονώδη εξανθήματα σαν αυτά της ανεμοβλογιάς ιδιαίτερα κοντά στα μάτια, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως έξι εβδομάδες.
 • Οξύς πόνος, κυρίως στη μία πλευρά του προσώπου
 • Φυσαλίδες με υγρό κατά μήκος ενός νεύρου.
 • Πόνος συνεχής ή με διαλείμματα σα να οφείλεται σε κάψιμο ή μαχαίρωμα.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ...

 • Νιώσετε ότι κινδυνεύετε να προσβληθείτε από έρπητα ζωστήρα.
 • Ο έρπης ζωστήρας εξαπλώνεται στο μάτι. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κερατοειδή.
 • Στην υπάρχουσα λοίμωξη προστεθεί και άλλη με συμπτώματα τον υψηλό πυρετό,

την ερυθρότητα και το οίδημα.

 • Το εξάνθημα δεν παρουσιάζει βελτίωση μετά από δεκαήμερη θεραπεία.
 • Ο πόνος σας γίνει αφόρητος.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Ο ιός ανεμοβλογιάς που προκαλεί την ανεμοβλογιά είναι υπαίτιος και για τον ζωστήρα. Αφού παραμένει για χρόνια σε λανθάνουσα κατάσταση στα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης, επαναδραστηριοποιείται, προσβάλλοντας συνήθως ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με μειωμένη ανοσολογική αντίδραση, εξαιτίας συναισθηματικού τραύματος, ή σοβαρής αρρώστιας. Η αιτία επανεργοποίησης και το αντίστροφο, σε κάποια άτομα παραμένει ανεξήγητη.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί η θεραπεία πρόληψης ή εξάλειψης του έρπητα ζωστήρα. Συχνά, κάνει τον κύκλο του μέχρι να υποχωρήσει εντελώς.Η συνήθης θεραπευτική διαδικασία αφορά τον έλεγχο του πόνου και την αποτροπή περαιτέρω μόλυνσης του δέρματος με υγρά επιθέματα, τρίψιμο των ουλών και άλλα μέτρα. Φάρμακα, στεροειδή από το στόμα ή άλλα φάρμακα μπορεί να συμβάλουν θετικά σε μερικές περιπτώσεις. Αν τυχόν προσβληθεί ο βολβός του ματιού, μπορεί να χρειασθούν σταγόνες, αλοιφές ή φάρμακα από το στόμα. Συνήθως δεν υπάρχουν παρενέργειες και επιπλοκές. Δυστυχώς, όμως, παρά τα υπάρχοντα φάρμακα μερικοί ζουν με μόνιμη οπτική βλάβη και εξακολουθούν να πονούν ακόμη και μετά την υποχώρηση του εξανθήματος.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο ασθενής συχνά προβαίνει στη λήψη αναλγητικών φαρμάκων, όπως της ασπιρίνης ή της παρακεταμόλης, προκειμένου να ανακουφιστεί από τον πόνο. Η θεραπέια ακόμη συμπεριλαμβάνει κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά σε χάπια ή αλοιφή για μείωση της φλεγμονής.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές θεραπείες εφαρμόζονται προκειμένου να επιταχυνθεί η επούλωση των ελκών και να μειωθεί η διάρκεια της νόσου

Ομοιοπαθητική

Το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την καταπολέμηση του πόνου είναι το Ranunculus bulbosus και η βελτίωση είναι αισθητή σε δύο ημέρες μετά την πρόσληψή του.

Γιόγκα, Βελονισμός και διαλογισμός

Μειώνουν το στρες και την ένταση του έρπητα ζωστήρα, χαλαρώνοντας τον οργανισμό.

Ρεφλεξολογία

Συνιστά πίεση στα ανακλαστικά σημεία της σπονδυλικής στήλης, του διαφράγματος, του παγκρέατος, των ωοθηκών και των όρχεων που βρίσκονται στα κάτω άκρα.

Φυτοθεραπεία

 Συνιστά μελισσόχορτο, καλέντουλα, γλυκόριζα και αλοιφή με καγιέν για μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
Located in: Ε
Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1